زمانی که اپل کار روی پروژهی خودروی الکتریکی موسوم به «تایتان» (Titan) را تقریباً یک دهه پیش شروع کرد، دو رویکرد اصلی در مورد اینکه چطور این کار را انجام دهند، وجود داشت: ساخت یک وسیله نقلیه الکتریکی کمتر جاهطلبانه با قابلیتهای خودران مطابق با خودروهای شرکت تسلا؛ به این معنی که خودرو میتواند خودش […]
زمانی که اپل کار روی پروژهی خودروی الکتریکی موسوم به «تایتان» (Titan) را تقریباً یک دهه پیش شروع کرد، دو رویکرد اصلی در مورد اینکه چطور این کار را انجام دهند، وجود داشت:
- ساخت یک وسیله نقلیه الکتریکی کمتر جاهطلبانه با قابلیتهای خودران مطابق با خودروهای شرکت تسلا؛ به این معنی که خودرو میتواند خودش در بزرگراهها و برخی جادهها رانندگی کند، اما نه در همهجا.
- متحول کردن دنیا با ساخت یک وسیله نقلیه خودران تمامعیار که نمونهی آن را تابهحال کسی ندیده است و میتواند افراد را از نقطه A به نقطه B بدون مداخلهی راننده جابهجا کند.
البته که اپل رویکرد دوم را انتخاب کرد و دردسرها از همینجا شروع شد. تمام این سالها اپل فکر میکرد میتواند در عین ارائهی طراحی پیشگامانه، چالش سیستم تماماً خودران را که صنعت خودرو هنوز با آن دستوپنجه نرم میکند، حل کند؛ اما غلبه بر این چالش حتی برای اپل نیز بسیار دشوار بود.
اپل فکر میکرد میتواند مشکل چندسالهی سیستم خودران را حل کند
به گفته یکی از افرادی که در تصمیمگیری پروژهی تایتان نقش داشت، انگار اپل سعی کرده بود از توسعهی تمام مدلهای اولیه آیفون صرفنظر کند و یکباره سراغ عرضهی آیفون X برود. این شرکت بهجای تمرکز روی رابط کاربری، طراحی شیک فضای داخلی و خارجی خودرو بهسبک جانی آیو و تجربهی خریدی در حد آیفون، تصمیم گرفت روی اسب اشتباهی شرطبندی کند: سیستم خودران.
و حالا تقریباً یک دهه پس از راهاندازی پروژهی «تایتان»، اپل دقیقاً به همان جایی که شروع کرده بود، بازگشته است. خودروی اپل بهعنوان کانسپتی مبهم و مرموز باقی میماند و هرگز شکلی فراتر از تصورات عجیبوغریب وفادارترین طرفداران این شرکت به خود نمیگیرد.
جالب اینکه تصمیم اپل به کنسل کردن پروژهی Apple Car با ذوق و خوشحالی رقبا و بیشتر از همه، سرمایهگذاران روبهرو شده است.
هیچ شرکت فناوریای نمیتواند بدون شراکت با خودروسازان بزرگ وارد بازار خودرو شود
وال استریت همواره نسبت به دلمشغولیهای اپل در باب وسایل نقلیه بدبین بود و آن را بهعنوان حواسپرتی پرهزینه با مشکلاتی که بر نکات مثبتش میچربد، میدید. شرکت خدمات مالی ودبوش (Wedbush) به اپل برای گرفتن جلوی ضرر تبریک گفت و استدلال کرد این کار حرکتی کاملاً درست برای تیم کوک و شرکتش بود. تحلیلگران مورگان استنلی نیز اپل را بهخاطر «تمرکز بر مسائل مهم» و «بهنمایش گذاشتن انضباط مالی» تحسین کردند.
این صحبتها بدان معنا نیست که خودروی اپل در کل اهمیتی ندارد، بلکه به مفهوم آن است که اپل بهتر است روی پروژههای پرهیاهوی دیگری که از پسش برمیآید، همچون هوش مصنوعی، تمرکز کند. اپل هنوز بهلطف سیستم اطلاعاتسرگرمی CarPlay، جایگاه قابل توجهی در صنعت خودرو دارد.
بسیاری از رانندگان، قابلیتهای مربوط به خودروی آیفون را به فناوریای که خودروسازان از صفر برای محصولشان توسعه دادهاند، ترجیح میدهند؛ تاحدیکه بسیاری از رانندگان در ایالاتمتحده بیصبرانه منتظر عرضهی نسل بعدی کارپلی هستند که قرار است با کنترل روی چندین صفحهنمایش، یکپارچهسازی دوربین، نظارت بر خودرو و کنترل آب و هوا به طرز چشمگیری عملکرد رابط کاربری اپل در خودرو را بهبود بخشد و دادههای بسیاری از رانندگی و خودرو ازجمله میانگین سرعت، راندمان سوخت و بهرهوری انرژی را در اختیار راننده قرار دهد.
صنعت خودروسازی جهانی نیز از اعلامیهی اپل در کنفرانس WWDC 2022 در مورد ویژگیهای جدید کارپلی کاملاً غافلگیر شدند و اکثر بازیگران اصلی بازار خودرو ازجمله بیامو، آئودی، کادیلاک، بیوک، چری، شورولت، فورد، هوندا، جیپ، فیات، لندرور، لوسید، مرسدس بنز، تویوتا و بسیاری دیگر تاکنون تأیید کردهاند که این نسخه برای وسایل نقلیهی آنها نیز عرضه خواهد شد.
اپل کارپلی برای خودروسازها آنقدر مهم است که سونگ چانگ هیون، مهندس سابق اپل و مایکروسافت و رئیس فعلی گروه هیوندای موتورز که شخصاً ریاست بخش توسعهی نرمافزار این گروه را نیز بر عهده دارد، میگوید: «اولین وظیفهی من پس از انتصاب به ریاست هیئتمدیره در سال ۲۰۲۱، پیگیری فوری نقص آشکار ادغام کارپلی بیسیم در وسایل نقلیهمان بود.» او اطمینان داد که اتصال بیسیم کارپلی سرانجام در پرچمدار جدید و تمامالکتریک کیا یعنی EV9 ارائه میشود.
اپل به لطف کارپلی، نقشی پررنگ در صنعت خودرو دارد
با این همه اگر سرنوشت خودروی اپل را با مسیر سایر شرکتهای فعال در حوزهی تکنولوژی مقایسه کنیم، میبینیم که سایرین هنوز بهطور علنی و جسورانه پروژههای خودرویی خود را دنبال میکنند. شاید با وجود حمایت اهالی فناوری از کنسل شدن Apple Car، این همان جایی باشد که شرکت کوپرتینویی اشتباه کرده است.
سازندگان چینی در سایهی کاهش فروش گوشیهای هوشمند، مشتاق ورود به بازار خودرو هستند. بسیاری از آنها برای انجام این کار با خودروسازان سنتیتر همکاری میکنند. برای مثال، شیائومی چند ماه پیش اولین خودروی برقی خود را رونمایی و اعلام کرد که قصد دارد با کمک BAIC، خودروساز دولتی چین، به خودروساز برتر جهانی تبدیل شود. بایدو نیز یکی دیگر از غولهای فناوری چین است که با هلدینگ جیلی روی خودروی برقی کار میکند. هواوی و چری نیز ۴ ماه پیش از خودروی الکتریکی با نام تجاری جدید Luxeed رونمایی کردند.
سقوط پروژهی Apple Car همزمان با دورانی است که چشماندازی تیره و تار برای وسایل نقلیهی الکتریکی و خودران مشاهده میشود. پس از سالها رؤیابافی برای تسلط وسایل نقلیهی بدون راننده و باتریدار بر حملونقل شخصی، امروزه این صنعت با دردسرهای رو به رشد و جدیای روبهرو است. سرمایهگذاریها یکی پس از دیگری لغو، کارخانهها متوقف و خط تولید مدلها برچیده میشود.
شرکتهایی همچون ریویان و لوسید که تنها بر تولید وسایل نقلیهی تمام الکتریکی متمرکزند و شرکتهایی که بهطور انحصاری وسایل نقلیه پلاگین میسازند، سخت در تلاش برای یافتن مشتری هستند، چراکه بیشتر مردم بهدنبال خودروهای مقرونبهصرفهتر هستند و ترجیح میدهند سراغ خودروهای هیبریدی بروند.
بهگفتهی تحلیلگر ارشد شرکت مشاورهی Guidehouse Insights، «اگر اپل ناگهان با چتر نجات به دل این بازار میزد، احتمالاً با بادهای مخالف مشابهی روبهرو میشد. مقرونبهصرفه نگهداشتن قیمت محصول، مشکل بسیار بزرگی است و از آنجا که اپل نمیخواهد خودروی برقی ارزانقیمت عرضه کند، در بازار پریمیوم جایش بهشدت تنگ شود. وقتی لوسید و ریویان نمیتوانند راهی برای فروش خودروهای برقی گرانقیمتشان پیدا کنند، قطعاً کار برای تازهوارد دیگری مانند اپل سخت خواهد بود.»
اپل بازار خودروهای برقی گرانقیمت را هدف گرفته بود، جایی که تمام بازیگران فعلیاش هنوز ضرردیدهاند
عرضهی وسیلهی نقلیهی کاملاً خودران نیز به اندازهی عرضهی خودروی لوکس و گرانقیمت چالشبرانگیز است. کافی است به ماجراجوییهای شرکتهای مختلف در کالیفرنیا نگاه کنید؛ جایی که اتومبیلهای آزمایشی خودران به دفعات زیاد با عابران پیاده، اتوبوسها و دوچرخهسواران برخورد میکنند. عجیب نیست که توقف پروژهی تایتان اپل با تیرهتر شدن چشمانداز وسایل نقلیهی الکتریکی و خودران همزمان شده است.
بیشک، توسعهی سختافزار و نرمافزار برای سیستم خودران، بیشتر از ساخت خودروی کامل با قابلیتهای اپل همسو است و این شرکت بهوضوح پیشرفتهایی در این زمینه داشته است. برای مثال، کوپرتینونشینها ناوگان نسبتاً بزرگی از خودروهای خودران را در کالیفرنیا آزمایش کردند و حتی یک گزارش ایمنی که بهطرز خندهداری فقط هفت صفحه بود (در مقایسه با گزارشهای حدوداً ۴۰ صفحهای شرکتهای دیگر) را به تنظیمکنندگان مقررات فدرال ارائه دادهاند. حتی واشنگتنپست گزارش داد که سال گذشته، اپل نسبت به شرکتهای Waymo و Cruise از نظر مایلهای پیمودهشده توسط وسایل نقلیه خودران برتری داشته است.
منبع : زومیت
-
برچسب ها: