به گزارش اقتصادآنلاین، شناسنامه به دلیل برخی قابلیتهای ویژهای که دارد همچنان معتبرترین مدرک شناسایی و هویتی افراد است، از این رو در صورتی که مشکلی برای شناسنامه شما به وجود آمده باشد، تعویض آن یا اخذ شناسنامه المثنی ضرورت دارد. شرایط تعویض یا اخذ شناسنامه المثنی با هم متفاوت است و مدارک لازم برای دریافت هر کدام از آنها نیز با هم فرق میکند.
افراد به دلایل مختلفی ممکن است لازم باشد شناسنامه خود را تعویض کند. شناسنامههایی که مستعمل و فرسوده هستند و به همین علت ناخوانا شدهاند یا ظاهر مناسبی ندارند، گزینه تعویض هستند. یا بعضی افراد با گذر زمان عکسشان با عکس فعلی شناسنامه تفاوت دارد که این افراد نیز بهتر است شناسنامه خود را عوض کنند. همچنین افرادی که به هر دلیلی اسم یا نام خانوادگی خود را تغییر دادهاند نیز ضروری است که شناسنامهشان را عوض کنند.
اما در کنار اینها همه افرادی که شناسنامههای قدیمی یا به اصطلاح شناسنامههای جلد قرمز دارند نیز باید شناسنامههای خود را تعویض نمایند زیرا گفته شده این شناسنامهها محل اشکال هستند و میتوانند از آن سوء استفاد کنند و امکان جعل آن وجود دارد. در همین راستا به تازگی رئیس سازمان ثبت احوال کشور خبر از برچیده شدن شناسنامههای جلد قرمز تا دوسال آینده داده است.
به گفته کارگر، رئیس سازمان ثبت احوال، طی ۱۴ سالی که از تعویض شناسنامهها میگذرد انتظار میرفت که این شناسنامهها باید تعویض میشد، اما ما در همین ۲ سال برنامه ریزی کردیم تا سریعتر بتوانیم این شناسنامههای معروف به جلد قرمز را تبدیل به شناسنامههای جدید کنیم چرا که این شناسنامهها که کاملاً مکانیزه هستند.
چه افرادی حائز شرایط دریافت شناسنامه المثنی هستند؟
دریافت شناسنامه المثنی با تعویض شناسنامه فرق دارد. در واقع شما زمانی از سازمان ثبت احوال کشور درخواست شناسنامه المثنی میکنید که مدعی هستید شناسنامه خود را گم کرده و یا به هر دلیلی دسترسیتان به آن قطع شده و آن را در اختیار ندارید. در این صورت شناسنامه المثنی صادر میشود اما در صورتی که شناسنامه اصلی شما پیدا شد باید هر چه سریعتر شناسنامه المثنی را تحویل دهید.
در خصوص دریافت شناسنامه المثنی باید بدانید که طبق قانون افرادی که با داشتن شناسنامه اقدام به اخذ المثنی کرده و از آنها استفاده کنند، بر اساس قانون مجرم هستند. همچنین افراد درخواست کننده شناسنامه المثنی در صورت پیدا شدن شناسنامه اصلی باید با مراجعه به اداره ثبت احوال محل درخواست، چنانچه شناسنامه المثنی جهت ایشان صادر نشده باشد، مدارک و مستندات درخواست شناسنامه المثنی خود را دریافت کنند.
در صورتی که فردی شناسنامه المثنی را دریافت و پس از آن شناسنامه اصلی خود را پیدا کند باید بفوریت ظرف ۱۰ روز برای عودت شناسنامه المثنی به اداره ثبت احوال مراجعه و آن را تحویل و از شناسنامه اصلی خود استفاده کند که در اینصورت نیز مجازاتی برای وی در نظر گرفته نخواهد شد.
برای دریافت شناسنامه المثنی ضروری است مدارک مختلفی مانند اصل و کپی مدرک معتبر عکسدار از قبیل کارت هوشمند ملی، گذرنامه، گواهینامه رانندگی، کارت پایان خدمت، مدارک تحصیلی برای افراد بالای ۱۵ سال، سه قطعه عکس ۴×۳ و اصل و تصویر سند ازدواج برای افراد متأهل را ارائه دهید.