چهارشنبه, ۱۴ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-12-04
تبلیغات
تبلیغات
کد خبر: 25818 |
ارسال توسط :
51 بازدید
ارسال به دوستان
پ

دسترسی به داده‌ها رمز قدرت در جهان امروز در ادامه شیما عطار، حقوقدان و دیگر نویسنده کتاب، توضیحاتی درباره کتاب حقوق کاربران فضای مجازی ارائه کرد و گفت: «بخش دوم کتاب نگارش بنده است که به حقوق کاربران فضای مجازی اختصاص دارد. فضای مجازی محیطی را فراهم کرده که دسترسی به داده‌های شخصی افراد آسان […]

دسترسی به داده‌ها رمز قدرت در جهان امروز

در ادامه شیما عطار، حقوقدان و دیگر نویسنده کتاب، توضیحاتی درباره کتاب حقوق کاربران فضای مجازی ارائه کرد و گفت: «بخش دوم کتاب نگارش بنده است که به حقوق کاربران فضای مجازی اختصاص دارد. فضای مجازی محیطی را فراهم کرده که دسترسی به داده‌های شخصی افراد آسان شده است، آن‌هم داده‌هایی که در جهان امروز اهمیت زیادی دارند و دسترسی به آن‌ها رمز قدرت به‌شمار می‌رود، بنابراین شناخت حقوق داده‌ها و حقوق اشخاص حوزه داده یعنی همین کاربران فضای مجازی اهمیت بسیار زیادی دارد.»

فضای مجازی محیطی فراهم کرده که از سازمان‌های دولتی تا شرکت‌های خصوصی می‌توانند به داده‌های افراد دسترسی داشته باشند. به‌دنبال نا امنی در حوزه داده، حقوقدانان نگران نقض حریم خصوصی اشخاص شدند، بنابراین تصمیم گرفتند قوانینی برای حفظ حریم شخصی افراد در فضای مجازی تصویب کنند، هدف آن‌ها از تصویب این قوانین حفظ استقلال فردی و کرامت انسان‌ها بود تا آن‌ها بتوانند بر داده‌های شخصی خود کنترل داشته باشند، کنترلی که برمبنای اقتصاد داده‌محور در جهان کنونی روز به روز تضعیف شده است.

– شیما عطار، حقوقدان

عطار ادامه داد: «بیش از ۵۰ سال است که قوانین حمایت از داده در سطح جهانی، از اروپا گرفته تا چین، عربستان، ترکیه، مالزی و اندونزی مورد توجه قرار گرفته، اما متأسفانه در کشور ما این حوزه با خلأ اساسی مواجه است و قانون جامع برای حمایت از کاربران فضای مجازی درباره داده‌هایشان وجود ندارد، به‌همین دلیل در بخش دوم کتاب به این حقوق پرداخته شد.»

ایجاد اختلال در اینترنت خنده‌دار است

بعد از سخنان نویسندگان کتاب محمد رهبری، پژوهشگر مسائل اجتماعی سخنان خود را با این گزاره آغاز کرد که «حقوق کاربران فضای مجازی» کتاب مهمی است. رهبری ادامه داد: «ابتدا باید پرسید چرا این کتاب اثر مهمی است؟ در سراسر دنیا حقوق کاربران فضای مجازی توسط دو گروه عمده دائم نقض می‌شود، یکی دولت‌ها و دیگر شرکت‌های خصوصی، طوری‌که از رد پای ما در فضای مجازی محتواهای مورد علاقه‌مان را شناسایی می‌کنند و از آن برای تبلیغات سیاسی یا اقتصادی بهره می‌برند. متأسفانه ما در شرایطی هستیم که بخشی از حقوق شهروندی‌مان مورد توجه قرار نمی‌گیرد، برخی از این حقوق پایمال‌شده را می‌دانیم اما از برخی دیگر اصلاً اطلاعی نداریم، حقوق کاربران در فضای مجازی از جمله حقوقی است که اساساً ما کاربران شبکه‌های اجتماعی از آن بی‌اطلاع هستیم و حتی فارغ از این‌که این حقوق توسط قانونگذار چقدر رعایت می‌شود یا نمی‌شود، آن را مطالبه هم نمی‌کنیم.»

ما کاربران شبکه‌های اجتماعی از حقوق کاربران در فضای مجازی بی‌اطلاع هستیم و حتی آن را مطالبه نمی‌کنیم

این پژوهشگر ادامه داد: «مطالبه حقوق افراد در فضای مجازی اهمیت دارد، مثلاً حقوق پلتفرم‌ها در کشور ما به‌رسمیت شناخته نمی‌شود، اگر در یک پلتفرم تبلیغی برخلاف قوانین حقوقی کشور منتشر می‌شود مالک پلتفرم را نباید بازداشت کرد. یا در مورد دیگر امروز عامدانه در اینترنت اختلال ایجاد می‌کنند، این اقدام مانند این است که عامدانه نانوایی‌ها را تعطیل کنند، همان‌طورکه بخشنامه تعطیلی همه نانوایی‌ها توسط دولت خنده‌دار و عجیب است، ایجاد اختلال در اینترنت هم خنده‌دار و عجیب است، اما از آنجا که ما به حقوق خودمان آشنا نیستیم این تفاوت را احساس نمی‌کنیم.»

رهبری مطالب کتاب را برای آشنایی شهروندان با حقوق‌شان در فضای مجازی مناسب دانست و در این‌باره گفت: «به‌نظرم مباحث این کتاب خیلی مهم است و جامع و دقیق به این حقوق اشاره می‌کند، طوری‌که می‌تواند سبب آگاهی بخشی میان مردم شود.»

دوگانگی؛ نقطه قوت کتاب

حسن نمکدوست، روزنامه‌نگار و استاد دانشگاه، دیگر مهمان رونمایی از کتاب «حقوق کاربران فضای مجازی» بود، او دوگانه شگفتی-بدیهی را از ویژگی این کتاب دانست و درباره آن توضیح داد: «این کتاب دارای یک دوگانه است، اول اینکه کتابی بسیار بدیهی است، یعنی موقع خواندنِ هیچ‌کدام از مطالب آن احساس نمی‌کنید که تا به حال آن را نمی‌دانستید، اتفاقاً دلیل اهمیت کتاب همین است که درباره شگفتی‌ها نیست، بلکه درباره اتفاقات طبیعی است. این ویژگی سبب اهمیت کتاب می‌شود، برای این‌که مباحث آن در جامعه‌ای بیان می‌‌شود که متاسفانه مدیران آن خودشان را به‌خواب زده‌اند. این کتاب تلاشی است برای گفت‌وگو کردن با کسانی‌ که خودشان را درباره حقوق ملت به‌ خواب زده‌اند.»

جهان پهنای باند را به حقوق بشر تبدیل می‌کند اما در کشور ما پهنای باند باریک می‌شود

او ادامه داد: «اگرچه اول گفتم مطالب این کتاب شما را شگفت‌زده نمی‌‌کند و بدیهی است، اما دوگانگی آن جایی است که با مطالبی در آن مواجه می‌شوید که جذابیت‌هایی هم دارد. مثلاً در این کتاب درباره دعاوی برخی از زندانیان در سایر کشورها می‌خوانیم. این زندانیان شکایت کرده بودند چرا ما در زندان از دسترسی به اینترنت محروم هستیم، جالب‌تر از شکایت آن‌ها رأی دادگاهی است که به‌نفع زندانی رای داده بود، دادگاه استدلال کرده بود نمی‌توان یک زندانی را از دسترسی به اینترنت محروم کرد چراکه ممکن است دسترسی به محتوای اینترنت آموزشی باشد و بتواند روی زندگی آن تأثیر مثبت بگذارد.»

آن‌چه من از این کتاب متوجه شدم این است که یک اجماع جهانی دارد شکل می‌گیرد که به‌زودی پهنای باند به‌عنوان یکی از مفاد حقوق بشر شناخته خواهد شد، این درحالی‌ست که ما در کشورمان با مسئله فیلترینگ و ممانعت از دسترسی به اینترنت مواجه هستیم، جهان پهنای باند را به حقوق بشر تبدیل می‌کند اما در کشور ما پهنای باند باریک می‌شود. در این وضعیت یک ضعف دانشی ایجاد خواهد شد، درحالی‌که مسائل حقوقی در جهان درباره اینترنت درحال پیشروی است اما ما از این مسائل حقوقی نا آگاه هستیم، این کتاب جزو معدود کتاب‌های موجود درباره حقوق اینترنت در ایران است و از این منظر اهمیت دارد.

– حسن نمکدوست، روزنامه‌نگار

نمکدوست در ادامه سخنان خود با اشاره به نوع مدیریت کشور گفت: «با توجه به تجربه زیسته خودم متأسفانه شاهد آوردن از وضعیت حقوقی کشورهای دیگر در همه موضوعات، تغییری در نوع مدیریت مسئولان ایجاد نمی‌کند، آن‌هم به‌ این دلیل که اساساً باوری وجود ندارد که یک جامعه می‌تواند با سازوکار دیگری به‌سمت مسیر درست حرکت کند، همین‌طور اشاره کردن به برخی مواد و بندهای مترقی در قوانین حقوقی خودمان برای این‌که درباره حق و حقوق جامعه صحبت کنیم باز هم در تغییر روند مدیریت مسئولان تأثیرگذار نیست. دلیل این نتیجه ندادن‌ها همان است که اول گفتم، انگار خودشان را به خواب زده‌اند.»

او با طرح پرسشی ادامه داد: «در این وضعیت ما چه باید بکنیم؟ آنچه می‌توانیم بکنیم این است که با استفاده از چنین کتاب‌هایی، با خلاصه کردن چنین کتاب‌هایی و در اختیار دیگران قرار دادن، با خواندن و گفتن از‌ آن به دیگران با وجود اینکه طرف مقابل در خواب عمیق است حداقل ما شهروندان در خواب نباشیم و از حقوق خود آگاه باشیم.»

منبع : زومیت

منبع خبر ( ) است و سایت خبری و خبرخوان نیوز فوری در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 25818 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  0989120208592  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت خبری و خبرخوان نیوز فوری مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
تبلیغات
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط سایت خبری و خبرخوان نیوز فوری در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • ارسال دیدگاه برای این مطلب مقدور نمی باشد!